Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 11, 2018

Имат ли бъдеще бъдещите технологии

За втори път Европейската комисия обявява покана за представяне на проектни предложения в направление „Бъдещи и навлизащи технологии“. 

„Досега участието на България в направление FET (Future&Emerging Technologies) е чрез 6 организации в 8 проектни консорциума и са усвоени малко над милион и половина евро. Това се оценява като слабо участие. „Бъдещи и навлизащи технологии“ е изключително интересно направление на „Хоризонт 2020“. Подходящо е за много широк диапазон от научни организации. Става дума за нововъведения, абсолютно непознати технологии. Не се изисква да са реализирани на пазара. Покриват се разходи за патентоване в Европейското патентно ведомство“, пояснява началникът на отдел в дирекция „Наука“ – МОН, Златина Карова. Затова екипът организира специален информационен ден, за да мотивира повече научни организации да пишат проектни предложения в направление FET. – Работната програма тази година предполага още няколко покани в това направление от края на април. Важно е да се знае, че бюджетът му, само за 2018 г., е значително увеличен. А това увеличава шанса на наши организации успешно да се включат със свои проекти.“
Каква е формулата на успеха – най-вече да се намери правилният партньор/консорциум, където участието на нашите учени да е добре дошло. Никога и никой не е изключвал възможността и за български проект с български координатор. „Истината е, че нашите организации по-трудно добиват смелост да представят проект, в който са и координатор“, напомня Карова. Причината? „Това е административна тегоба. Трябва да се организират партньори от няколко страни, да се управлява проектът. Затова няма нищо лошо в това учените ни да подберат и да се включат в готов консорциум и програма, стига научните им задачи да се реализират“, пояснява тя.

 

Четете повече в бр. 11, 15 – 21 март 2018 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale