Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 18, 2018

Да спечелиш родителите

На добрата комуникация и партньорство залагат в столичното 44. СУ.

"Ние сме спокойно училище, в което децата се чувстват сигурни и добре. И важното е, че имаме родители, които ни подкрепят. Спечелихме ги." Това споделя пред "Аз-буки" Татяна Михайлова, която ръководи столичното 44. СУ "Неофит Бозвели" от 2012 г. "Успяхме да създадем общност и изградихме училищната култура отвътре, което е основополагащо", казва още тя. А рецептата за успех е в добрата комуникация, информацията, диалога между училищен екип и родители. Установеното партньорство пък води до по-мотивирани ученици, по-малко отсъствия и по-високи образователни резултати.
Според Михайлова една от положителните страни на едно малко квартално училище като тяхното е, че се знаят всички деца и родителите им. "Отчуждението не е хубаво нито за нас, нито за тях", смята тя. По думите й за изградените добри връзки с родителите говори и фактът, че те се доверяват на училищния екип, когато миналото лято започва голям ремонт на 95-годишната сграда на най-старото учебно заведение в район "Подуяне" и настоящата учебна година децата започват в 199. ОУ. Нещо повече - с подкрепата на родителите е купена боя, а те хващат четки и валяци и боядисват оставени от строителите по стаи и коридори кръпки по стените. Подкрепа училището получава и от Настоятелството, което осигурява гардеробчетата за малките ученици на два от етажите и нови маси и столове в пет класни стаи.
Работата на екипа не остава скрита и в последните години интересът към школото нараства. Днес в него на двусменен режим се обучават 460 деца, а приемът в I клас е от три пълни паралелки. Толкова предвиждат и за новата учебна година, макар директорката да споделя, че може да се наложи и четвърта. Но по думите й това ще създаде притеснения поради ограниченото пространство.

 

Четете повече в бр. 18, 3 – 9 май 2018 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale