Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 19, 2018

Обединена Европа с общ научен потенциал

Интелигентната специализация, като възможност за развитие на регионите, обсъдиха в София. 

„Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии в София. Те формират 5,7% от икономиката и генерират все по-голяма част от износа на България. Столичната община е първата в България, която разработи и прие Стратегия за интелигентна специализация на София. Приоритети в нея са информационните и комуникационните технологии, креативните и творческите индустрии.“ Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференцията „Интелигентна специализация и трансфер на технологии като иновативни двигатели за регионален растеж“, организирана от Съвместния изследователски център на Европейската комисия като част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.
България е в топ 50 на най-иновативните държави в света, заемайки 41-ва позиция, според класация на „Блумбърг“ за 2018 г.
Съвместният изследователски център на Европейската комисия заедно с Българското председателство ще представи като европейски приоритет платформа за обсъждане и ангажиране с иновации, базирани на място, стана ясно по време на събитието. Платформата ще бъде с акцент върху Югоизточна Европа и Западните Балкани и ще дава възможност за конструктивен диалог между институциите и бизнеса. Според европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич Съвместният изследователски център на ЕК помага на властите да се възползват от местните силни страни при разработването на иновационните си стратегии, следвайки подхода за интелигентна специализация, както и трансфера на технологии и насърчаването на цифровата икономика. Няколко добри примера от целия ЕС биха могли да вдъхновят и Западните Балкани да работят за своето бъдеще.

 

Четете повече в бр. 19, 10 – 16 май 2018 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale