Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 48, 2018

„Люлин“ лети и с японски сателит

Точно преди месец в 13:08 часа японско време успешно е изстрелян в орбита GOSAT-2 – спътник за наблюдение на парникови газове, което ще продължи няколко години. 

Заедно с него стартира и 22-килограмовият спътник Ten-Koh. Той е разработен в Технологичния институт в Кюшу, Япония. Основният научен експеримент на малкия спътник ще се осъществи с детектор за заредени частици. Той е разработен в Университета Prairie View A&M, Тексас, САЩ и в Джонсъновия космически център на НАСА. Главен изследовател на експеримента е проф. П. Саганти. Част от американския детектор за заредени частици е българският спектрометър „Люлин Ten-Koh“.
„С проф. Саганти се познавам от 20 години. Той е наясно с нашите възможности да правим малки прибори, които са огромно преимущество при изследването на Космоса – разказва проф. д.т.н. Цветан Дачев от Института за космически изследвания и технологии на БАН. – Ясно е, че при спътник с тежина 22 килограма приборите върху него няма как да са тежки. Проф. Саганти отправи покана към нашия институт за разработване на инструмент тип „Люлин“, който да бъде част от детектора за заредени частици. Разработихме го в екип с колеги от секцията „Слънчева и земна физика“. Предадохме на Университета Prairie View A&M технологичен, летателен и резервен модел на инструмента. Американците платиха на Института за тези прибори.
Досега са осъществени два сеанса за връзка с Ten-Koh. Уредът работи успешно. В първия случай получихме един спектър, във втория два. Очакваме честотата на получаване на информация от спътника да се увеличи. Поддържаме постоянна връзка с японската страна. Надяваме се приемането на данните да не бъде само над Япония, а и над Аржентина.“


Четете повече в бр. 48, 29 ноември – 5 декември 2018 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale