Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 1, 2017

Послание на духа

Проф. Диляна Мичева от НАТФИЗ отбелязва 55 години на сцена с концерт. Надсловът на спектакъла е „Послание на духа“.

В красивата „Бална зала“ на националната галерия „Двореца“ приятели, колеги и студенти на проф. Мичева присъстваха на истински духовен празник. Тя изпълни свои авторски произведения за пиано – импресии, рондо, детски пиеси от цикъла „Свиреща кутийка“, пиесата „Сътворението на света“, както и обработки на български народни песни на създадената и ръководена от нея формация „Аква-Делиа“. Така тя разгърна пред публиката своя многостранен талант.
На въпроса коя от творческите дейности е водеща – на композитор, изпълнител, диригент, вокален педагог, тя е категорична: Музиката! Нейните необятни проникновения и в останалите изкуства провокират творческата инвенция в синтеза музика – театър – литература – изобразително изкуство.
Оказва се, че ролята й на пианист е най-непозната за част от публиката. По стечение на обстоятелствата проф. Мичева е изнасяла много клавирни концерти в чужбина, но не и в България.
Изключително вълнуващи са срещите й с големия композитор Парашкев Хаджиев. Първото й запознанство с него е като 12-годишна. Завеждат я при него, за да чуе нейни композиции. Композиторът ги харесва и възкликва: „Това дете има невероятно богат вътрешен свят. Нека да продължи да пише, а при възможност я водете при мен”. Но по стечение на обстоятелствата връзката й с Парашкев Хаджиев прекъсва. Първоначалният вариант на „Рапсодия“, която проф. Мичева изпълни на юбилейния си концерт, е написана, когато е била на 14 години. Произведението за първи път е изпълнено в Съюза на българските композитори. Малко след това тя постъпва в софийското музикално училище „Любомир Пипков“ в класа по пиано на доц. Лидия Кутева – един от най-големите педагози в българската клавирна школа.

Четете повече в бр. 1, 5 – 11 януари 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale