Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 2, 2017

Прием в математическите с оценки от олимпиади

МОН разреши казуса с Националната природо-математическа гимназия без законови промени.

Природо-математическите гимназии в страната могат да приемат ученици след VII клас и с резултатите от областния и националния кръг на олимпиадите по природни науки като допълнителен елемент към Националното външно оценяване и оценките от дипломата. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Промяната ще бъде записана в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. Тя се наложи след разговори между екипите на Министерството и на Националната природо-математическа гимназия. Законът за народната просвета разрешаваше на определени училища сами да определят приемните изпити. Според Закона за предучилищното и училищното образование приемът след VII клас навсякъде се осъществява само с оценките по български и математика от Националното външно оценяване, припомня Меглена Кунева.
Според Закона министрите на културата и на спорта разписват начина на прием съответно в училищата по изкуствата и спортните, а министърът на образованието и науката може да издаде такава наредба само за училищата с профил по изобразително изкуство, музика, физическо възпитание и спорт. В новите разпоредби ще бъде записано, че в балообразуването е възможно да се взимат предвид и оценките от областните и националните кръгове на олимпиадите, ако това реши педагогическият съвет. Максималните точки за резултат от олимпиада ще са 100, а общият максимален бал за кандидатстване за гимназиите е 500 точки. Компонентът олимпиада може да замества един от компонентите от Националното външно оценяване по математика, което е задължително за всички. Според министъра това е най-добрият вариант за природо-математическите гимназии и други профилирани гимназии в страната да привличат мотивирани деца, като същевременно са спазени разпоредбите на Закона за предучилищното и училищното образование.
Със заповед на Меглена Кунева датата на общинския кръг на олимпиадата по физика е изместена от 14 януари за 21 януари, за да може децата, които искат да кандидатстват за профилирани паралелки по природни науки, да имат време да се запишат за участие. Общинските кръгове по другите природни науки остават на вече оповестените в началото на учебната година дати: география – до 22 януари, химия – до 22 януари, и биология – до 31 януари.
Министър Кунева уточни, че всички национални училища в страната ще запазят наименованията си и в бъдеще. Така НПМГ запазва името си, както и статута си на държавно училище. „Моето и на екипа ми разбиране винаги е било, че преименуването на училища с дългогодишна традиция по изцяло формални причини не е правилно“, допълни тя. „Новите критерии, въведени в Закона, ще трябва да бъдат покрити от училищата, които тепърва ще претендират да бъдат национални. Вече има подадена заявка от една професионална гимназия, но не се знае дали тя ще бъде удовлетворена“, уточни зам.-министърът на образованието и науката в оставка Диян Стаматов. Едно от тези законови изисквания е в едно национално училище да има деца от 20 области в страната.

Четете повече в бр. 2, 12 – 18 януари 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

TUbg

Erih bg

epale