Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 2, 2017

Първо: Учи се от добрите

СУ "Иван Вазов" - Вършец, приема отново националното състезание по физика.

През 2015 г. пък е домакин на олимпиадата по биология. За училището, създадено през 1945 г. като първата гимназия във Вършец, амбицията да направи повече от включеното в учебния план, е емблематична.
В областта на природните науки училището е с безспорни успехи. Единадесетокласничката Анета Лазарова печели вече три награди от националния конкурс "Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" на фондация "Еврика". Миналата година тя е големият победител в направлението "Идеи за Космоса". Нейн ръководител в научните изследвания е учителката й Радка Костадинова. Преподавателката по физика е създател и ръководител на прословутата ученическа астрошкола "Звезди" и на "Астропарти Вършец" - инициатива с цел да повиши знанията и компетенциите на учениците и на техните преподаватели по астрономия. За педагогическите си постижения самата тя е носител на наградата "За особен принос в обучението по физика" на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия. Много е научила и от обучителните програми за преподаватели на ЦЕРН - най-голямата лаборатория за ядрени изследвания в света, разположена край Женева.
"Градът ни е малък, не предлага много забавления. Няма по-добро разрешение от това децата да търсят училището си в свободното време", споделя Ани Ангелова - директор на СУ "Иван Вазов". И без да крие усмивката си, разказва за деня, когато в най-големия дъжд се събрали на игрището. "Спортната площадка беше нова, не можеха да й се нарадват. Кога са се наговорили, не разбрахме. Но бяха заедно в дъждовния ден."
В ентусиазма им тогава Ани Ангелова вижда нещо повече от спортен хъс. Младежите на терена са екип. Това, от което като педагог се е страхувала най-вече, е отчуждението при младите хора. В голямата си част децата от училище "Иван Вазов" са индивидуалисти. За да заработят заедно, в екип, от изключително значение са извънкласните дейности. Практиката на най-голямото училище във Вършец показва, че те са добрата среда, за да се разкрие талантът на детето, да се отприщи фантазията му, желанието му да се изяви..

Четете повече в бр. 2, 12 – 18 януари 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

TUbg

Erih bg

epale