Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 2, 2017

Подготвяме успешни кадри за бизнеса

Това заявява в първото си интервю новоизбраният ректор на ВТУ "Тодор Каблешков" проф. Даниела Тодорова.

Първата дама ректор на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" посочва сред приоритетите за своя мандат обучението по специалности, които отговарят на нуждите на пазара на труда, интересни са за младите и им дават възможности за успешна реализация. "Ще насочим внимание и към изпреварващо обучение по специалности, свързани с развитието на високоскоростните влакове и необходимата инфраструктура. Както и за подготовката на кадри за Столичния метрополитен, откъдето имаме доста поръчки за обучение", допълва тя. По думите й голямата амбиция е преобразуването на висшето училище в транспортен университет.
Висшето училище залага и на още по-силна връзка с компаниите от транспортния бизнес. "От години отчитаме потребностите на компаниите при създаване на специалностите. Предварително правим проучване дали пазарът има нужда от дадена специалност и какви компетентности трябва да придобият студентите. Бизнесът дава препоръки при разработването на учебните планове. Активно развиваме и студентските стажове и програми", разказва ректорът.
В момента заедно с Русенския университет "Ангел Кънчев" и ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров" - Варна, Висшето транспортно училище подготвя и проект за център по компетентност по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Центърът за иновативни решения в транспорта е с акцент върху екомобилността, електроавтомобилите и изграждането на интелигентна инфраструктура за тях.
Успешно се развива и вече тригодишното партньорство с Технологичния университет в китайския град Нинбо. То започва с договор за сътрудничество в докторските програми. "В момента имаме 7 български докторанти по тази програма с двойно ръководство от наша и от китайска страна. Предстои първият докторант по специалност "Транспортно строителство" да замине за един семестър за Китай, където ще проведе изследвания и експерименти по дисертационния си труд", обяснява проф. Тодорова. Продължава и развитието на дългогодишните ни връзки със Санктпетербургския транспортен университет и с Московския държавен университет по транспорт, с който се водят преговори за откриването на съвместна магистърска програма, по която ще се получават двойни дипломи.
Тази година Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" ще отбележи 95 години от създаването си и 50 години, откакто носи името на Тодор Каблешков. Поредицата от прояви за юбилеите започва на 13 януари, когато ще се чества патронният празник и ще бъдат отбелязани 166 години от рождението на българския революционер.

Четете повече в бр. 2, 12 – 18 януари 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

TUbg

Erih bg

epale