Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 16, 2017

Обществото на бъдещето

За него ще работят съвместно български и японски учени. 

България и Япония подготвят ново споразумение за сътрудничество за научни изследвания и иновации. Партньорството предвижда и обмен на изследователи от двете страни, заявява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването на Българо-японски научен семинар на тема "Наука, технологии и иновации за общество на бъдещето". Той обяснява, че приоритетните научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са информационни и комуникационни технологии, енергийни източници и енергийна ефективност, нанонауки, нови материали, биомедицина и качество на живот, биоресурси и екология, промени в климата и астрономия. Тези актуални научни направления са силно развити в Япония, но и тук имаме добри школи.
Гост на семинара е носителят на Нобелова награда за физика през 2014 г. проф. Хироши Амано, който говори за изобретената от него технология на сините светодиоди (LED светлини). Той разказа за историята на своето откритие и призна, че ако е бил специалист по материалознание, вероятно е щял да се откаже от идеята, която после го прави Нобелов лауреат. През цялото време на многобройните научни експерименти, повечето от които неуспешни, той получава подкрепата на своя ръководител проф. Акасаки, също носител на Нобеловата награда.
Преди да получи наградата, проф. Амано е съавтор с българските учени проф. д.ф.н. Борис Арнаудов и проф. Евгения Вълчева от Физическия факултет на Софийския университет на Алма матер в няколко статии, свързани с LED осветлението. И една от причините за посещението на японския учен в България е възможността да се засили сътрудничеството между двете страни по няколко програми, както и да се осъществи обмен на студенти. Японският учен е убеден, че младите хора могат да променят света. Така, както го е направил самият той..


Четете повече в бр. 16, 20 - 26 април 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

TUbg

Erih bg

epale