Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 24, 2017

Куражът да променяш системата

Как едно малко училище може да е иновативно, разказва директорката на 202. ОУ „Христо Ботев“ – с. Долни Пасарел, Даниела Иванова. 

В края на миналата година започва „Лидерска академия – квалификация за успешни директори на училища“. Първият по рода си проект е насочен към по-ефективното управление на учебните заведения и към подобряването на контактите между училищата и бизнеса. Директорите се запознават с техники за стратегическо планиране, менторство, управление на промяната, маркетинг и бранд. Сред тях е и Даниела Иванова.
Не концентрацията на средства променя системата, а хората. И не законите, а учителите обучават учениците. В това вярва тя. Само на 30 години през юли 2016 г. тя поема ръководството на малкото защитено школо със 76 ученици. Започва със създаването на устойчив педагогически екип. През отиващата си учебна година учителите са 12, а половината от тях са на възраст под 30 години. „Когато дойдох, заварих шестима колеги, а за новата учебна година планираме да бъдем 15“, разказва Иванова. Амбицията й е да обърне тенденцията и в училището да кандидатстват качествени и амбициозни млади хора. И първите стъпки са налице – двама от завършващите програмата на „Заедно в час“ избират да останат учители в 202. ОУ.
„Работим по програма за вътрешно менторство, така че по-младите да навлязат по-спокойно в професията и да използваме опита на по-възрастните колеги. Привлекателни за колегите са и възможностите на колектива – те виждат, че работят с експерти, които имат мнение и променят системата. Осигуряваме и участие в много проекти и обучения“, разказва директорката. Споделя още, че започват и програма за личното и професионалното обучение и развитие учителите.


Четете повече в бр. 24, 15 – 21 юни 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale