Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 36, 2017

Красота, която респектира и възпитава

В живота на всеки има възходи и спадове. Оказва се, така е не само при хората.

Училищата също имат свой „живот“, редуващ хубави и лоши моменти. Така текат годините и в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. След известен спад, през последните години тя отново възвръща позицията си на престижно училище, даващо добра професия в ръцете на възпитаниците си. Дотолкова, че е гласувано доверие на учениците й собственоръчно да изработят официалните катедри, зад които застанаха президентите на България и Франция по време на срещата им във Варна преди дни.
Въпреки строителния бум наоколо намиращото се в един от престижните варненски квартали училище като по чудо е успяло да запази красивия си парк. Нещо повече – благодарение на уменията на децата в двора се издига изящна резбована беседка. Не по-малко впечатляващи са и вътрешните пространства – навсякъде могат да се видят уникални дърворезби, дело на учениците. Една от тях е и Дървото на живота, украсило част от стълбището. Децата са оставили своя „отпечатък“ навсякъде в училището с ръчно изработени врати, мебели, дори столове.
Над 500 деца в осем специалности започват учебната година на 15 септември. Противно на очакванията за големия град, гимназията подготвя специалисти в области като производство и реставрация на мебели, дърворезбарство, горско и ловно стопанство, парково строителство и озеленяване. Сред тях са и паралелки с деца със специални образователни потребности, които придобиват умения за работа в парковото строителство и поддържането на тревни площи. Това им позволява не само да получат професия, но и успешно да се адаптират към реална бизнес среда, обясниха от училището.

 

Четете повече в бр. 36, 8 - 13 септември 2017 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale