Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 2, 2019

Споделеното изкуство на храната

Започнали с розички от ряпа и цвекло, днес вече могат да се похвалят с кошници от диня и тиква. 

Единадесетокласници с усет към изобразителното изкуство овладяват тънкостите на гравирането на плодове и зеленчуци в Професионалната гимназия по хранене и туризъм в Пловдив. Обединени в клуб по карвинг, те усвояват роденото в Тайланд преди повече от 600 години изкуство. Учениците използват характерните за сезона плодове и зеленчуци, за да развихрят въображението и да майсторят неповторими декорации за аранжиране на маси по време на вечери, коктейли, фирмени партита или празнични събития. Преди месец техните изделия събраха погледите на посетителите по повод годишнина на известен хипермаркет. А сред последните им впечатляващи изделия е българка в сватбена носия от тиква.
„Най-трудно се прави лице, това е все едно да изваеш скулптура. Отне ни два дни, докато го оформим, но усилията си заслужаваха. Аксесоарите на главата изработихме от морков и ряпа, а за плитки нанизахме и червено цвекло. Нужни са невероятна фантазия и усет, за да знаеш от кой продукт какво можеш да получиш“, обяснява преподавателят по технология на кулинарните изделия Галина Банкова, която е ръководител на клуба.
За да насърчи учениците си да се развиват в професията, директорът на гимназията Марияна Маджирова дава началото на инициативата „Споделеното изкуство на храната“. Тя кани в кухнята и в учебния ресторант именити бивши кадри за майсторски класове. Ученици и шеф готвачи приготвят заедно истински кулинарни шедьоври, като вариации на пилешко, телешки стек с манатарки, чийзкейк и бутикови торти.


Четете повече в бр. 2, 10 – 16 януари 2019 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale