Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 6, 2019

Всеки ден е предизвикателство

Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ в Перник е създадена през 1991 г. 

Тръгва буквално от нулата – нямало е дори сграда, в едни от най-трудните години, подчертава директорката Теменужка Крумова. Оборудвана е и с помощта на чуждестранни посолства и културни институти. Интересен факт е, че в библиотеката на гимназията постъпват като дарение 8000 тома френска литература от фонда на Лионската библиотека. През годините училището е посрещало много високи гости – от посланици до президента Желю Желев, по чиято инициатива България става член на голямото франкофонско семейство.
„Гимназията се утвърди в един тежък период като училището, което привлича децата от Перник и региона с най-висок успех след VII клас – казва директорката. – Освен това не е тайна, че най-добрите ученици в Перник кандидатстват в София и всъщност ни се налага да се конкурираме със столичните езикови гимназии. И често успяваме. Например има деца, приети на второ класиране в София, а при нас – на първо. Една част от тях предпочитат да се запишат при нас, което много ни радва и задължава.“
От миналата година „Симеон Радев“ е иновативно училище заради въвеждането на нов учебен предмет – уеб програмиране. При кандидатстването за получаването на този статут са представени учебни програми за VIII, IX и X клас. Екипът се обединява около идеята, че каквато и професия да изберат учениците, тези познания винаги ще им бъдат от полза.

 

Четете повече в бр. 6, 7-13 февруари 2019 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale