Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 47, 2018

Когато знаеш какво искаш, бюджетът стига

„В нашето училище системата за квалификации е организирана така, че преподавателите да получат повече от една специалност. 

А това означава всеки да може да покрие задължителния норматив.“ Така започва разговорът с директора на 200. ОУ „Отец Паисий“ в Долни Лозен – Цветелина Генчева. В малкото училище има преподаватели с по три и повече специалности. Възпитаник на Академията за танцово и изобразително изкуство например е вече готов преподавател и по компютърно моделиране. Млада учителка е, както се казва 5 в 1 – история, география, труд и техника, английски език, а от това лято е и правоспособен преподавател по компютърни технологии. „Тази година колежка, завършила славянски филологии, която преподава български език и литература и руски език се подготви да води и факултативните часове по италиански език и култура“, продължава разказа си г-жа Генчева. Системата за квалификация на учителите явно работи и всички те, без изключение още през тази година са натрупали трите кредита, които ще са им необходими за акредитацията през 2020 г. „Това не означава, че колегите спират да се развиват. Продължават да четат и постоянно са на обучения“, пояснява директорката. А на въпроса, откъде са парите за квалификацията на учителите, отговорът е категоричен - от бюджета на училището.
140 години от основаването си чества ОУ „Отец Паисий“. В забележителната като архитектура сграда, построена пред двайсетте години на миналия век с доброволния труд на жителите на селото, сега квартал на София, учат близо 130 деца.

 


Четете повече в бр. 47, 22 – 28 ноември 2018 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale