Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 12, 2019

Изкуственият интелект – достижение или заплаха

Отговор на въпроса търси японският изследовател д-р Хироши Ямакава. 

Според него изкуственият интелект е изключително бързо развиваща се област на науката и състезанието в световен мащаб за неговото създаване и приложение е много оспорвано. САЩ и Китай вероятно ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект. Това споделя д-р Ямакава с наши учени. Темата на форума е бъдещето на изкуствения интелект, което трябва да бъде в хармония с човечеството. Според японския учен след 2030 г. изкуственият интелект ще се развие до такава степен, че ще превъзхожда в много отношения човешкия, ще участва активно в промишлеността и ще се намесва дори в човешките предпочитания. На въпрос на в. „Аз-буки“ дали трябва да се страхуваме от изкуствения интелект, той е категоричен: „Да, защото това е огромна сила“.
Развитието на изкуствения интелект може да има най-голямо влияние върху човешкото общество от индустриалната революция насам, категоричен е изследователят. Със сигурност това би обогатило живота ни, но може да има и негативни последствия върху нашето общество. Например САЩ и Китай понастоящем поемат водеща роля в глобалната конкуренция за развитие на изкуствения интелект и тази тенденция вероятно ще продължи. Именно заради тази тенденция в глобалната конкуренция се засилва и загрижеността за възможното неравномерно разпределяне на огромното богатство, което се очаква да бъде произведено благодарение на изкуствения интелект.
След 2030 г. е много голяма вероятността светът да стане свидетел на раждането на изкуствения общ интелект, който е способен да изпълнява различни задачи от интегрираните системи, подобно на човека.


Четете повече в бр. 12, 21 – 27 март 2019 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale