Login
 

Министерство на образованието и науката

 

Национално издателство за образование и наука "Аз Буки"


 

Брой 14, 2019

Грижата за кадрите започва от училище

„Професията ще ви носи винаги удовлетворение от свършената работа, защото изисква да вложиш въображение и сърце. 

Тя ще ви помогне да се реализирате в сфера, която ще докосне живота на много хора със стил, уют и усещане за топлина.“ Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при откриването на ученическото състезание „Производство на изделия от дървесина – мебели, стилни мебели и дърворезба“.
В състезанието участваха отборите на 8 професионални гимназии от Пловдив, Русе, Варна, Велинград, Троян, Сливен, Хасково и Ямбол. След изпити и защита на проектите за първенци бяха определени учениците от ПГ „Иван Вазов“ във Велинград заради тяхната изящна дърворезба. Втори е екипът от ПГ по строителство и дървообработване „Цар Иван-Асен II“ в Хасково, а трети – от ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ в Пловдив.
„От 36 до 68% варира делът професионалните училища в план-приема за учебната 2019 – 2020 г. в различните региони“, коментира за в. „Аз-буки“ зам.-министър Таня Михайлова. Тя подчерта, че регионалният подход е определящ за облика на професионалното образование и зависи от спецификата на населеното място, нуждата от кадри за промишлеността и образователната структура по места. План-приемът вече е съгласуван и е в процедура на обществено обсъждане.
„Тази година планираме да отпуснем еднократна стипендия за всички ученици, които изберат дуалната форма на обучение в областта на мебелното производство. Това ще стане след успешното завършване на първия срок, за да ги стимулираме да продължат своето обучение. Опитваме всячески да стимулираме развитието на професионалното образование, за да осъзнаят децата и родителите ползата от този избор“, каза Даниела Петрова – изпълнителен директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост. Тя добави, че липсата на кадри е най-големият проблем за индустрията. Затова Камарата работи в посока професията да стане по-привлекателна за младите хора. За целта ще се открие и нова специалност – „Компютърни технологии в мебелното производство“ в Лесотехническия университет.

 

Четете повече в бр. 14, 4 – 10 април 2019 г.


Уважаеми читатели, в. „Аз Буки“ може да закупите и от следните места: 

СОФИЯ
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where bg

epale