Ministry of Education and Science

 

Az Buki National Publishing House for Education and Science


 

Брой 16, 2018

По нелекия път на доверието

Децата са основен медиатор във взаимодействието на семействата и училищата. Отсъства редовната връзка между родители и учители.

Не се търси професионалната намеса на училищните психолози. Тази картина обрисуват данните от национално представително проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите от училищния живот“. То е дело на изследователски център „Тренд“ и е проведено през февруари тази година. Резултатите бяха представени на форума „Да върнем родителите в училище“, организиран от българския евродепутат Асим Адемов. Домакин на проявата, в която се включи и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, бе Националната финансово-стопанска гимназия в София (за нея четете повече на стр.7). Участваха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, началникът на РУО – София-град, Ваня Кастрева и нейни колеги от страната, директори и учители, представители на социалните партньори и на родителски организации, членове на обществени съвети и училищни настоятелства.
81% от анкетираните родители на деца от V до XII клас декларират, че са доволни от влиянието, което училището оказва върху тяхното дете. Също толкова отговарят, че имат доверие на учителите. В същото време, 80 на сто твърдят, че се доверяват единствено на детето си за информация, свързана с училищния живот. При това от децата си черпят информация за проблеми с поведението 42% от отговорилите, за добро поведение и заслуги – 59%, за положително развитие в ученето – 66%, а за затруднения в ученето – цели 77%. Проучването показва още, че близо половината от родителите се обръщат към училището едва при наличието на проблем.

 


Четете повече в бр. 16, 19 – 25 април 2018 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where en

TUen

epale