Ministry of Education and Science

 

Az Buki National Publishing House for Education and Science


 

Брой 3, 2018

Евродепутати за трети път

24 ученици от Х клас и ХI клас на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен участват неотдавна в симулация на заседание на Европейския парламент в Страсбург по програма „Евроскола“.

„Това не е първият случай. Наши ученици са за трети път евродепутати за един ден“, споделя за „Аз-буки“ Юрий Тодоров – директор на гимназията. Участието е спечелено след прекрасно представяне на регионалното състезание „Евроскола“ в Монтана, организирано от Бюрото на Европейския парламент в София.
По време на сегашното си посещение в Страсбург българските представители заседават в рамките на Младежкия европейски парламент в работни международни групи и дискутират с близо 500 представители на училища от 22 държави европриоритетите по теми като „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“, „Сигурност и права на човека“, „Европейска политика за развитие“, „Бъдещето на Европа“, „Миграция и интеграция“ и „Младежка заетост“. Гордост за групата на Езиковата в Плевен е Росица Методиева (XI„б“ клас), която е избрана за председател на комисията „Сигурност и права на човека“. Младежите се включват и в пленарни дебати по представените от работните групи обобщени доклади, обсъждат и гласуват резолюции. Те имат възможност и да задават въпроси на представителите на администрацията на ЕП. Учениците са водени от Грета Димова – зам.-директор и преподавател по английски език, и Силвия Стоянова – старши учител по география и икономика.

 

Четете повече в бр. 3, 18 – 24 януари 2018 г.


Уважаеми читатели, поради големия интерес към в. „Аз Буки“ 
ви предоставяме възможност да закупите неговите броеве и от следните места: 

СОФИЯ
Павилионите на РЕП на Централна автогара и на Централна жп гара;
Национален природонаучен музей, бул. „Цар Освободител” 1 (работно време: понеделник — неделя от 10,00 до 18,00 ч.); 


ПЛОВДИВ
Основно училище “Алеко Константинов” (библиотеката), ул. “Божидар Здравков” 3а, тел.: 032/62 56 73, 0887 073 478; 
ПУ „Паисий Хилендарски“, Ректората, Пловдив, ул. „Цар Асен“ 24; 


БЛАГОЕВГРАД
Университетска книжарница, ЮЗУ „Неофит Рилски”, ул. „Иван Михайлов” 66, тел.: 073/588 540; 0894 426 038.where en

epale

TUen