Високи нива на протеини, мазнини, антиоксиданти и полезни ензими – тези характеристики отреждат на малко познатото растение микроалгае позицията на перспективен хранителен продукт.
Освен ползи за човешкия организъм то има преимуществото да се отглежда във вода и с минимални ресурси. Екип от европейски учени разработва нови технологии, които да улеснят производството на новата култура, както и различни продукти, в които тя да намери комерсиално приложение. Микроалгае е едноклетъчно растение, което вече се добавя към здравословни продукти, съдържащи спирулина и хлорела, както и към козметика. Годишно в света се произвеждат само 9200 тона, което според учените от европейския център за научни изследвания JRC е много малка част от неговия потенциал. Едно от приложенията може да бъде за масла, които да изместят палмовото масло или животинските храни, базирани на рибни продукти.
Четете повече в бр. 21, 26 май – 1 юни 2016 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg