Са в столичната Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. д-р Георги Павлов“ в София.
На 31 март тя отбелязва своя патронен празник и 66 години от своето създаване. Гимназията е първото училище в страната, профилирано от този тип. Сред първите две в страната, в които започва пилотно въвеждане на дуалното обучение по проект ДОМИНО, изпълняван от МОН в сътрудничество с Швейцарския федерален институт на професионалното образование и обучение.
За предизвикателствата пред училището и план-приема за следващата учебна година разказва директорът Нели Стоянова.
„За следващата учебна година планираме увеличение на броя паралелки. Заявили сме двойно повече, тъй като тази година основно образование ще завършат не само осмокласниците, но и ученици от VII клас“. Ръководството решава да акцентира с по-висок прием в специалностите „Производство на месо, месни продукти и риба“ и „Производство на захар и захарни изделия“. „Това са силните ни специалности, защото учениците има къде да практикуват“, обяснява решението Стоянова.
За следващата учебна година не се предвижда прием в дуална форма на обучение. То започва в гимназията през учебната 2015/2016 г. с общо 26 ученици от IX и X клас, които се обучават в специалността „Производство и преработка на мляко и млечни продукти“. На практика, столичната гимназия е единственото училище в България, в което се обучават ученици по тази специалност. През настоящата те вече имат и практика в реална работна среда. Предвижда се в XI и XII учениците да прекарват по два дни в училище и по три на работно място в предприятията и фирмите, които са включени в проекта. Директорката споделя, че засега срещат затруднения с фирмите от този бранш. Обикновено те са малки и не могат да поемат децата.
Четете повече в бр. 13, 30 март – 5 април 2017 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Телефон: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg