АТЛАС „КИРИЛ И МЕТОДИЙ“

Ти със сигурност вече знаеш много за Константин-Кирил и Методий – братята от Солун (по онова време част от Византийската империя), които през далечния IX век променят културната картина на Европа. Как я променят? Като създават съвсем нова азбука за още един от говоримите по това време езици – езика на славяните. На тази нова азбука започват да се пишат и преписват книги, важни за новопокръстените славяни. За да постигнат това обаче, Светите братя е трябвало да разбиват стереотипи и правила, да се намесват в политически борби, да убеждават, да бъдат критикувани и преследвани.
Създадената от Кирил и Методий азбука, както е известно, се нарича глаголица. Те са искали да създадат писменост, различна от всички съществуващи по това време писмени системи. След тяхната смърт делото им намира горещ прием и избуява в България,
а техните ученици сътворяват богата книжнина. Глаголицата продължава да се използва от книжовниците, но се създава и друга, нова азбука – кирилицата, която прилича на гръцката азбука и отразява дългата традиция в България да се използва гръцкият език. Предполага се, че новата азбука е създадена от учениците на двамата братя.
Кирилицата ще извърви дълъг и достоен път през вековете и ще се превърне постепенно в азбуката, на която пишем и четем днес.
Но как изглежда Европа и кои са основните исторически „играчи“ по времето на Кирил и Методий през този шеметен IX век? Това са:
– България – по това време управлявана от княз Борис, който въвежда християнството и приема учениците на Кирил и Методий (865 г.);
– Византийската империя, начело на която стои император (по времето на Кирил и Методий император е Михаил III);
– Свещената Римска империя, възродена от франкския крал Карл Велики (800 г.);
– за нашата история е важно да познаваме и Великоморавия – славянска държава, която политически е зависима от Франкската империя, но която иска да има самостоятелна църква (именно великоморавският княз Ростислав приема Кирил и Методий по време на тяхната много важна Моравска мисия);
– също така добре е да знаем кои са сарацините (арабите) и хазарите (Хазарският каганат – който е голямо независимо средновековно ханство);
– важни фигури са и римският папа и византийският патриарх – глави на Западната и на Източната (византийска) християнска църква.
В тази книжка животът и изключителната дейност на Светите братя ще оживеят пред очите ти чрез картините на една българска художничка. Тя се казва Дора Николова-Битау и е наша съвременничка. Така че – чети текстовете, но преди всичко гледай картините, за да разбереш повече за историческото време, за силата и устойчивостта на Константин-Кирил Философ и брат му Методий, за политическите фигури и събития от IX век.

>>Изтеглете книгата<<

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.