Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Аз-букиНационално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
Няма резултати
Вижте всички резултати
Аз-буки Национално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • Издания
Начало Новини Новини 2020 Брой 44, 2020

Иновации за балансирано хранене

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
28-10-2020
в Брой 44, 2020
A A

 

Варена рибна наденица, приготвена от каракуда и червеноперка, херинга с фурми и колбас от птиче месо с годжи бери, кашу и куркума майсторят студенти технолози от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Иновативните продукти са изложени за първи път на дегустация по време на Фермерския фестивал, който се състоя в рамките на научната конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии“. Заради пандемията 67-ото издание се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн.

„Създаваме иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни натурални съставки, като свеждаме до минимум синтетичните добавки, по-известни като Е-та“, каза доц. Десислав Балев от катедра „Технология на месото и рибата“.
Всички продукти са изработени от студентите по време на упражненията. Те участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище. Към традиционните и вече позабравени месни продукти, които младите технолози правят, е колбас „Камчия“, направен по БДС – само от месо, колбас „Хамбургски“, изработен също по класическа технология при стриктно спазване на стандартите.
Интересен деликатес е варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби, подходящи и за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми, тъй като рибата е изключително ценен източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци. Наблюденията на учените от Катедрата сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на децата, а това е огромна диетична грешка. Вкусът на рибния колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефект е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема доб-
ре от някои потребители.
Студентите технолози представиха също маринована риба с мед и херинга „ролмопс“ с фурми, както и рибни пръчици, покрити с корнфлейкс.
Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като към тях вместо вода е добавено прясно мляко.
„По този начин искаме да покажем, че е възможно производството на качествени месни продукти без използване на соеви протеини или други немесни добавки. Те са уникални на вкус, а себестойността не е много по-висока от тази на останалите кренвирши в търговската мрежа“, поясни гл.ас. Десислава Вангелова.
В групата на иновативните продукти е и колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто.
Друг интересен иновативен продукт на младите технолози са маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. Наличието на витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка е отличен фактор за добро зрение, уточняват студентите.

Your Image Description

Свързани статии:

ТУ – София навърши 75 години ВСУ започва с шест нови магистърски програми INSAIT привлича надежди в науката Военната академия откри учебната година

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Академична мрежа

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Янка Такева с жест към Музея на образованието

Следваща статия

Юбилей в Стопанската академия

Следваща статия
В ход е дигиталното обучение

Юбилей в Стопанската академия

В ход е дигиталното обучение

ТУ – София навърши 75 години

Зам.-министър Карина Агелиева

Kарина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката: В науката и иновациите също трябва да има политика на приобщаване

Последни публикации

  • Споделена обич между деца, родители и учители
  • Учениците от столичното 107. ОУ „Хан Крум“ с коледен базар в подкрепа на болно дете
  • „Елхи на надеждата“ оживяват в Кюстендил
  • Ученици от Кюстендил раздават пакети от първа необходимост на възрастни хора
  • БУ „Дора Габе“ в Мюнхен с благотворителна инициатива „Лична коледна кутия“
  • В Министерския съвет: 84,614 млн. евро за подготовка на образователната система за извънредни ситуации и кризи
  • Над 150 творби участваха в конкурса за детско творчество на ОДК – Кюстендил
  • Месец на светлина и общност в БУ „Св. св. Кирил и Методий във Виена
  • Вкусът на Коледа
  • Български коледни традиции оживяват в Испания
  • Езиковата гимназия в Кюстендил строи бъдеще в образованието
  • ГОДИШНО СЪДЪРЖАНИЕ, ГОДИНА XXXIII  / VOLUME 33, 2025
  • Ученичка от Българското училище в Прага е победителят в конкурса на АБУЧ „Моята българска коледна картичка“
  • Актуално изследване на природонаучната грамотност при подготовката на учители
  • INSAIT изпревари университети в Оксфорд, Лондон и Берлин
  • The Role of Higher Education for the Professional Realisation of Students – Problems and Prospects
  • Динамика на удовлетвореността от качеството на обучение на студентите от специалност ,,Мениджмънт на недвижимата собственост“ в УНСС
  • Чл.-кор. Иван Д. Русев, научен редактор на колективната монография „Стопанска история на българите в Османската империя“: Издирването и представянето на нови исторически извори носи удовлетворение
  • Practice-Based Learning in Tourism Education
  • Информационната грамотност в дигиталния свят: предизвикателства пред младото поколение
  • Unlocking the Potential of ESG and AI in Higher Education Finance: Insights from a Study across Five European Countries
  • Кюстендилско момче прелетя до световния елит на батута

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"