Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Аз-букиНационално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
Няма резултати
Вижте всички резултати
Аз-буки Национално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Новини Новини 2020 Брой 51-52, 2020

Вкусна трапеза

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
17-12-2020
в Брой 51-52, 2020
A A
Учениците от ПГ по туризъм „Ив.П. Павлов“ в Русе пожелават добър апетит на всички любители на добрата кухня

Учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Иван Петрович Павлов“ в Русе събраха в книга традиционни рецепти от различните етноси в своя регион – българска, арменска, еврейска и турска кухня. Инициативата е част от проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“. Специалностите, които изучават децата в училище, са четири – „Производство на кулинарни изделия и напитки“, „Екскурзоводско обслужване“, „Организация на хотелиерството“ и „Кетъринг“. От години начело на емблематичната за образованието в Русе гимназия стои Ренета Вълева. Тя е носител на тазгодишното отличие „Неофит Рилски“.
Предлагаме ви няколко избрани рецепти от техния кулинарен пътеводител. Добър апетит!

 

Български ястия – свинско вретено
Необходими продукти:
● 2 броя бон филе;
● 100 г олио;
● 50 г краве масло;
● 200 г лук;
● 100 г гъби;
● 100 г орехи;
● 900 г картофи;
● 200 г спанак;
● 200 г микс зеленчуци;
● сол;
● черен пипер;
● магданоз.

Начин на приготвяне
Бонфилето леко се начуква и овкусява със сол и черен пипер. Приготвя се плънката от дребно нарязан задушен лук, гъби, орехи, магданоз, сол и черен пипер. Плънката се разстила върху месото и се завива. Пристяга се с конец. Запържва се и се задушава в собствен сос. Сервира се с гарнитура от задушени зеленчуци.
Арменски ястия – постни зелеви сарми Пасус толма

Необходими продукти:
● зелеви листа;
● 1 чаена чаша олио;
● 1 чаена чаша варива (ориз, грах, нахут, леща, булгур, зрял боб);
● 1 глава стар лук;
● червен пипер;
● сол;
● черен пипер.
Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и се задушава. Прибавят се: ориз, грах, нахут, леща, булгур, зрял боб, сол, черен и червен пипер. След като сместа се задуши, се завива в зелевите листа. Готовите сарми се подреждат в съд, заливат се с бульон и се задушават.
Еврейска кухня – баница с месо Пастел
де меринджена

Необходими продукти за тестото:
● 2 и ½ ч. ч. брашно;
● 1 чаена чаша вода;
● 1 супена лъжица олио;
● 1 супена лъжица оцет;
● сол на вкус.

Необходими продукти за плънката:
● 250 г кайма;
● 3 броя патладжан;
● 1 брой яйце;
● 2 супени лъжици олио;
● сол;
● черен пипер.

Начин на приготвяне
От продуктите се омесва меко тесто, разделя се на девет топки. Всяка се разточва с точилка до тънка кора. В тавичка, намазана с олио, се поставят пет кори, като между всяка се ръси мазнина. Междувременно се приготвя плънката. Патладжаните, опечени и накълцани, се смесват с каймата и подправките. Прибавя се яйцето и се обърква много добре. Плънката се разстила върху корите и се покрива с останалите четири кори. Пече се във фурна с умерена температура.

Турски ястия – баклава
Необходими продукти:
● 2 чаени чаши прясно мляко;
● 6 броя жълтъци;
● 1 чаена чаша олио;
● 1 чаена чаша кисело мляко;
● 1 супена лъжица оцет;
● щипка сол;
● 400 г орехи;
● брашно за средно меко тесто;
● 3 чаени чаши вода;
● 3 чаени чаши захар;
● лимон.

Начин на приготвяне
Омесва се средно меко тесто, разделя се на 12 топки, като всяка топка се омазнява. Остават се да починат 30 минути. След това се разточват и се оставят да подишат. Подреждат се лист върху лист, като помежду им се слагат орехи. Нарязват се на квадрати, които се прегъват на триъгълници и така се подреждат в тавата. Пече се при температура 100 – 120 градуса за около час. След като се охлади, се сиропира.

Your Image Description

Свързани статии:

Отлагат празници, но не и уроци Какъв да стана Свят от йероглифи Децата са цветята на планетата

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Сюжети

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Швейцарско ножче от светлина*

Следваща статия

Ой, Коледо, мой Коледо…

Следваща статия
Ой, Коледо,  мой Коледо…

Ой, Коледо, мой Коледо...

Шарен празник

Шарен празник

В ход е дигиталното обучение

Младите граждани

Последни публикации

  • „Монтесори“ педагогиката създава морален компас у детето
  • Учим от природата за природата
  • Връчиха наградите в конкурса „Родолюбие“
  • Таня Михайлова проведе среща за повече информираност за диабета в училищата
  • Откриха в пещера претендент за най-голяма паяжина
  • Софийският университет и Столичната община подписаха споразумение в сферата на образованието
  • Зам.-министър Емилия Лазарова откри STEM център в столичното 138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“
  • За термина амаксофобия
  • Министър Красимир Вълчев: Работата на медиаторите е изключително ценна за образованието и реализацията на децата
  • Сп. „Педагогика“, книжка 9/2025, година XCVII
  • Perceptions of Social Networking through the Prism of Teacher Education Students
  • Зам.-министър Наталия Михалевска: Центровете за подкрепа са партньор на училищата във възпитанието на учениците и разгръщането на таланта им
  • Над 9000 ученици със специални потребности и с изявени дарби са подкрепени по проекта „Успех за теб“
  • Модернизацията на висшето образование изисква задълбочаване на партньорството между университетите
  • Модел за прилагане на подхода на игровизация във висшето образование
  • Ученици от ПГ „Велизар Пеев“ блестят с майсторство на международно изложение
  • Повишаване на говорната компетентност в обучението по английски език на студенти бакалаври: подход, основан на задачи, за подготовката на бъдещи учители
  • A Case Study on University Students’ Performance, Attitudes, and AI Use in Completing an Online Multi-stage EFL Writing Assignment
  • Законова защита при забавени или неплатени заплати
  • Въздействието на себеефективността върху благополучието на студентите в дигиталната ера
  • Генеративен изкуствен интелект в образованието: проблеми и решения
  • Естественият интелект за изкуствения интелект в дигиталното приобщаващо образование

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"