Доц. д-р Мая Чипева
Технически университет – София
https://doi.org/10.53656/voc22-14hran
Резюме. Храненето е основен компонент на спортната подготовка, на който трябва да се обърне специално внимание. То е основополагащо още в най-ранна възраст за всеки спортист. Цели оптималното снабдяване на организма с хранителни вещества, поради което е свързано със спазването на редица основни принципи при храненето на спортистите. Тези принципи са заимствани основно от рационалното и здравословно хранене и целят поддържането на отлична спортна форма и добро здраве. Правилното хранене има пряко отношение към повишаването на капацитета и възможностите на тялото и спортните резултати.
В статията се разглеждат основни принципи на диетологията, които спомагат за развитието на един спортист, за да бъде способен той да постигне високи резултати.
Ключови думи: резорбция и усвояване на хранителните вещества; спортен резултат; състав на храната; биохимични процеси