Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Аз-букиНационално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG
Няма резултати
Вижте всички резултати
Аз-буки Национално издателство за образование и наука
Няма резултати
Вижте всички резултати
Начало Uncategorized

Analysis of the Liquids Composition by the Sound Produced by Their Heating

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
30-08-2021
в Uncategorized
A A

Grigori Matein 1), Asen Pashov 2)
1)Atos Quantum (France)
2)Sofia University “St. Kliment Ohridski” (Bulgaria)

https://doi.org/10.53656/nat2021-4.02

Abstract. When a liquid is heated and the power of the heater is high enough (about 1MW/m2), bubbles are formed at the surface of the heater. Their expansion and collapse are the source of a specific sound, known to everybody who uses a kettle to prepare water for tea or coffee. The main goal of this study is to investigate whether it is possible to judge about the composition of the heated liquid by this sound. A specialized experimental set up is assembled and a systematic study of all known factors, influencing the sound is carried out. It is found out that the most crucial parts of the set up are the container for the liquids and the heater. They are discussed in detail and considerations for further improvements are given. It is demonstrated that with the present apparatus it is possible to detect changes in the sound spectrum when changing the composition of the liquid. For example, one can distinguish between pure water and water with less than 0.1% of ethanol. Along with admixtures of different alcohols, experiments with a soap solution in water and carbonated water are performed.
Keywords: sound; analysis; heater; liquid; alcohol; composition; concentration

Влезте в системата, за да прочетете пълната статия Your Image Description

Свързани статии:

Default ThumbnailИновативни образователни практики и политики чрез прилагане на геоинформационни системи и технологии Default ThumbnailChanges in the Experience of Stuttering Following Intensive Prolonged Speech and Non-Avoidance Treatments Default ThumbnailПриродонаучната грамотност в държавните образователни стандарти на Р България (Прогимназиален етап) Default ThumbnailОт рисунка – към снимка

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

On the Synchronization of Candle Oscillators

Следваща статия

Calculation method for determining the gas flow rate needed for liquid removal from the bottom of the wellbore

Следваща статия

Calculation method for determining the gas flow rate needed for liquid removal from the bottom of the wellbore

Проектно базираното обучение в модел  за съдържателна и технологична интеграция в екологичното образованиe

Проектно базираното обучение в модел за съдържателна и технологична интеграция в екологичното образованиe

Матурите по география – от най-желани до най-стремглаво отбягвани

Последни публикации

  • Литературен клуб „БългарЧЕТА“ към БУ „Звънче“ на Острова учи на любов към книгите
  • Децата от НУ в Стрелча учат миналото на региона в неформална среда
  • Връчиха рекордните 145 Национални дипломи
  • Министър Красимир Вълчев открива учебната година в две училища
  • МОН публикува моделите на НВО за 2025/2026 г.
  • Министър Красимир Вълчев: Подкрепяме създаването на национално представителство на ученическите съвети
  • Общ изпит по математика и/или физика за бъдещите инженери
  • 60 000 първокласници получават светлоотразителни гривни за 15 септември
  • Можем ли с големите данни да прогнозираме успеха на ученици
  • Премиер и министър откриха обновена детска градина и училище в община Симитли
  • Валентина Камалиева, началник на РУО – Бургас: Усилията ми ще са насочени към насърчаване културата на учене и взаимодействието с родителите
  • Вестник „Аз-буки“ – брой 36/2025 г.
  • Докторантка на INSAIT е сред примерите за успешни млади европейски изследователи на ЕК
  • Информационни табла в училищата по повод въвеждането на еврото
  • Снимка на броя: Пожарна безопасност
  • Индустрията на научните измами се разраства: Необходими се спешни мерки, тъй като възходът на генеративния изкуствен интелект допълнително улеснява създаването на фалшива наука
  • Право на платен отпуск при смърт на близък: какво предвижда законът
  • Ръководителите на училищата в София обсъдиха приоритетите за новата учебна година
  • За един малко познат медицински термин
  • Изкуственият интелект влиза в учебните програми
  • Мият дворовете на над 170 училища в София
  • Правителството одобри нов институт за българската диаспора

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За нас
    • За нас
    • Структура
    • Екип
    • Етика и правила
    • Документи
  • Вестник „Аз-буки“
  • Списания
    • Стратегии на образователната и научната политика
    • Български език и литература
    • Педагогика
    • Математика и информатика
    • Обучение по природни науки и върхови технологии
    • Професионално образование
    • История
    • Чуждоезиково обучение
    • Философия
  • Издания
  • Проекти
  • Реклама
  • Абонамент
  • Контакт
  • en_US
  • bg_BG

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"